SIERRA LEONA, Lungi

vol_lungi (2)Voluntari: Miguel Peinado

Dates: del 21 de juny fins el 12 de juliol de 2019.

Projecte: reforç escolar a l’escola St Augustine’s  Secondary School pels matins, i dinamització del Youth Centre, per les tardes.

A Lungi s’ha trobat amb la Mar i l’Alberto, voluntaris que estaven fent una experiència de llarga durada.

Lungi és una petita població rural que destaca per acollir l’aeroport internacional del país, i per la seva ubicació a prop de la capital Freetown. Està ubicat a la costa i, per això, la majoria de la població es dedica a la pesca artesanal i al petit comerç dels productes obtinguts del mar i de la terra. Per la seva ubicació tropical gaudeix d’un clima amb dues estacions ben diferenciades: estació seca i estació de pluges. El Miguel va arribar en plena estació de pluges, en la qual el clima era xafogós amb pluges intermitents, que acaben generant una vegetació frondosa i d’un color verd molt viu.

Enmig del poble els Salesians tenen una parcel·la molt àmplia on hi ha una escola de primària i una de secundària, i la seva comunitat. Les tasques del Miguel eren a primera hora del matí ajudar al reforç escolar dels alumnes de la Junior secundary school (12-14 anys) que havien evidenciat dificultats amb la llengua anglesa. En general molts d’ells parlaven l’anglès barrejat amb el Crio (llengua local), amb fluïdesa, però tenien seriosos problemes a l’hora d’escriure’l o entendre la gramàtica. Després de l’esbarjo, tocava sessió d’entrenament esportiu, (bàsquet, voleibol, etc); un bon moment de convivència amb els joves. Per les tardes, de 16 a 18’30 anaven al centre juvenil, espai dels Salesians amb pistes esportives, una aula polivalent i la parròquia, on els nens, nenes i joves podien realitzar diferents activitats que ells preparaven: pintura, dibuix, esport, jocs amb globus, ball, arts marcials…

Per al Miguel l’experiència “ha estat tot un cop de realitat, d’aprendre a valorar tot el que tenim i insistir en fer un ús ètic i sostenible de tots els recursos particulars i generals dels que gaudim”.

 

En un article que ens va enviar durant el seu voluntariat explicava:

Si alguna inseguretat va aterrar amb mi a Sierra Leone, es va esvair el dia 22 quan vaig sortir de la meva habitació i em va rebre Father Larry amb una abraçada, preàmbul de l’afectuosa acollida que m’oferiria la resta de la comunitat. Els darrers serrells de la por a no encaixar amb els nens van quedar en no res el mateix primer dia a la tarda quan vam sortir amb la Mar i l’Alberto cap al Youth Center (Oratori), perquè a cada pas que fèiem se’ns afegia un nou grupet de nens que directament ens agafaven les mans i no paraven de preguntar en Krio pel nou O’poto (home blanc) o Udat na yu padi? (qui és el teu amic?). Era missió impossible no encaixar perquè són ells els que t’integren i jo només m’he deixat portar. (4/07/2019)

 

Bloc a WordPress.com.

Up ↑